Varför hamnade Hagströms Safari i Afrika?
Allt började med Annikkis föräldrar
Året 1966 tog det nygifta paret Sundh ett stort beslut att lämna Sverige och flytta till Afrika. Bengt kom ifrån en arbetarfamilj i Stockholm, Eila från bondgården Matilanjokki i Finland. Paret Sundh lämnade arbete och fasta inkomster för att jobba på en leprafarm i Etiopien. Bengt och Eila fick kontakt med en kenyansk lärare som besökte Etiopien. Han inbjöd dem att komma till hans hemby, och hjälpa Kuria-stammen i nordvästra Kenya med hälsovård, barnhem, och utbildning. Ett beslut som har haft en stor betydelse för många.
1967 föddes parets andra barn Annikki på Kendobay sjukhus. Efter en treårsperiod flyttade familjen till Sverige och bosatte sig i Malmbäck. Det var svår att efter åren i Afrika få nya vänner, förstå rutinerna och anpassa sig till ett ”nytt” liv i Sverige.
Efter en ny förfrågan om att återvända till Kenya och huvudstaden Nairobi såldes och avvecklades hemmet och det lilla familjeföretaget i Nässjö. 1975 började arbetet med att resa i kenyanska fängelserna, och erbjuda internerna eftervård.
Under uppväxtåren i Kenya fick vi (jag och mina tre bröder) ofta flytta runt och bo i mellanklass-kvarteren. Detta eftersom det var hyggliga hyror och en miljö som var i överenskommelse med arbetet som mina föräldrar hade som missionärer. Mina lekkamrater var kenyaner och språket växlade mellan engelska och swahili. Uppväxtåren innebar långa resor mellan två världar och att alltid försöka anpassa sig!
Annikki och Karl-Eriks gemensamma engagemang i Organisationen New Life Mission Kenya (1983-2004.)
Genom att Bengt Sundh reste till olika platser i Sverige, för att informera om sitt engagemang i Kenya kom han i kontakt med Karl-Erik Hagström som då var 18 år och arbetade på gården Värnarp i Ydre kommun. Karl-Erik och Annikki träffades och i dec 1983 reste Karl-Erik första gången för att besöka arbetet och organisationen New Life Mission, med huvudkontor i utkanten av Nairobi.
Efter bröllopet 1987 åker Karl-Erik och Annikki tillbaka och tar ansvar för att bygga upp Stationen i Ongata Rongai. Ett arbete som innebar att leda och administrerar byggnationer och socialt arbete med inriktning på barn och unga i samhället. Ett arbete som innefattar att starta Barnhemmen Samariten, Mariahemmet och Karianne flickhem, erbjuda utbildningar på förskolor och yrkesskolor, hälsoinsatser på vårdcentral och erbjuda familjerna från slummen samtal och rådgivning. Efter 20 år i arbete var det tid att omorganisera och lämna över ledarskapet till kenyanska medarbetare. Paret Hagström beslutade därför att återvända till Ydre i Östergötland. En stor omställning för fyra barn i åldrarna 5-15 år som skulle finna sig till rätta i en helt ny miljö.
2005 Förvärvas Samuelssons Buss AB och Hagströms Safari bildas.
Under sommarvistelserna i Sverige hade Karl-Erik kört buss och jobbat extra hos bussägarna Göran och Karin Samuelsson i Hestra Ydre. Paret kom med frågan om intresset fanns att förvärva Samuelssons Buss Taxi, ett väl etablerat transportföretag som funnits i bygden 30 år med turistbussar, taxi bilar och skolbussar.
Eftersom tiden i Kenya även inneburit att driva en form av turistmottagande med många besökare tackade paret Hagström ja till erbjudandet. Därmed föddes även tanken på att förverkliga drömmen om att behålla kontakter, erfarenheterna och kännedomen om Kenya och att få förmedla känslan av vardagens Kenya till resenärer.
Ett startskott för Hagströms Safari AB blev 12 december 2005.
Ett företag som specialarrangerar resor till Afrika och övriga resmål i samarbete med Samuelssons buss.
2006 anordnades första resan från Hestra till Kenya med 9 kvinnor som fick besöka arbetet och projekten där paret Hagström varit aktiva i många år. En upplevelse av att få möta vardagen, barnen i deras miljö men också känna på vad turisterna besöker i landet.
Ett företag som är registrerat i kammarkollegiet och svenska resebyråföreningen.
Under många år har Hagströms Safari besökt Mashuru och arbetet som New Life Mission startade 1992
Mashuru är en by som ligger 13 mil sydöst emot Tanzania-gränsen. Endast 2 timmars resa från Amboseli Djurpark som ligger vid foten av Afrikas högsta berg Mt. Kilimanjaro. Resan till massajernas land, går genom en orörd buskstäpp med zebror, giraffer, antiloper och många fågelarter. Massajfolket är kända för att leva i harmoni med både djur och natur.
Eftersom Hagströms har ett fungerande kontaktnät och har arbetat i området i 20 år med organisationen New Life Mission finns möjlighet att helt naturligt besöka projekt hos massajerna.
New Life Mission som funnits i området sedan 1992 med arbete för barn och ungdomar som får möjlighet till ett nytt liv. På pojkhemmet rehabiliteras och vårdars unga gatubarn från Nairobi. Hit kommer även föräldralösa massajpojkar från området.
Massajerna får vatten genom 30 brunnar som finns i området. I samband med brunnen introduceras även enkla trädgårdsodlingar där metoden droppbevattning används. I skolorna finns idag större uppsamlingstankar och en trädgård som förser grönsaker till en annars ensidig skolmat, och radikalt förbättrar människors livskvalitet.
Kyrkbygge för en växande skara som annars fått samlats i förskolans lokaler.
Starta yrkesskola för unga massaj flickor i (sömnad/mönster).
2009 invigdes flickhem till skydd för flickor som hamnat i barnäktenskap och könsstympning.