Varför investerar Hagströms safari och bygger tältcamp i massajland?

130 km från stor staden – Nairobi ligger vackra Mashuru. Ett litet samhälle dit massajerna kommer en gång i veckan för att sälja och köpa på marknaden.

1992 börjar Hagströms att arbeta och engagera sig i olika projekt. Bland annat med att koordinera Rotarys läkarbank från Sverige. I flera skol lokaler upprättas enkla mottagnings rum dit patienter kommer och söker hjälp med hälsovård.

Hagströms safari startar att årligen besöka området med större grupper 2006. Då bodde grupperna i NLM gästhus med två sovrum och en toalett, vilket ganska snabbt blev för litet och trångbott. Hagströms försökte lösa boendesituationen genom att 2008 utöka huset med ytterligare rum och toalett.

Då föddes tanken om att utveckla och skapa annat boendealternativ. För att kunna fortsätta med resorna och ta vara på kontaktnätet som byggts upp med massajernas i deras vardagsliv. Att fritt kunna promenera och njuta av kenyas landsbygd är en stor förmån för alla besökare!

Ett värdefullt inslag i resan är besök på projekt som berör barn och gör skillnad genom organisationen New Life Mission. Samtidigt är det givande att som resenär vara med och bidra med hållbar utveckling i landet.

IMG_2834
IMG_2870
IMG_2871

Drömmen om ett område i massajland blir verklighet och Hagströms bildar ett turistbolag i Kenya.

Under året 2010 börjar därför paret Hagström att undersöka möjligheterna att investera och utveckla i Mashuru.

En dröm blir verklighet genom en lång bekantskap och förtroende som skapats mellan paret Hagström och massajfamiljen Solomon och Lea Lombaso.

I 2011 registreras Hagstroms safari LTD som turistbolag. Bolaget köper landet ”Osero” som består av 5 tunnland och styckas av från Lombasos privata ägor. Tillsammans med våra nya grannar har vi prioriterat att investera i en djupborrad brunn som förser oss med rent vatten.

IMG_0407
IMG_0431
IMG_3611

Osero som betyder ”vildmark” på massajspråket. Första gruppen från Sverige inviger tälten i feb 2013.

För att kunna förvara byggnadsmaterial byggs ett förråd i plåt med cementgolv. Andra steget blir att bygga kök, matförråd och en bostad för ansvarig personal.

En stor serverings matsal där 30 personer ska få plats är nödvändig! Matsalstältet står på fast grund med halva stenväggar som inramar salen och ger platsen en mysig känsla. I yttersta delen finns en inbyggd serveringsdel.

Att bo i tält är en fantastisk naturupplevelse, och mycket vanligt i Kenya! Därför började planeringen med att bygga 3 enkeltält och 1 dubbeltält som är monterade på permanent cementgrund. Alla tält har trevligt inbyggda toaletter, handfat och varmvattensduschar samt en stor veranda där man kan sitta och njuta av stillheten.

Hösten 2013 byggdes ytterligare ett privat tält på området för Hagstroms safari LTD. Ett kombinerat boende för ledarskap/guider och ett mindre kontor. I dag har Osero 4 fast anställda. Filister administratör och bokförare, David camp ansvarig och massajguide, vaktmästare och nattvakt.

Ett bra team som tar hand om dig!